Tanak januarski budžet

Bez autora
Jan 10 2011

Posle decembarskog povećanog trošenja na poklone zbog praznika i plaćanja zaostalih računa dolazi "posni" januar. Tada je promet tradicionalno manji. Promet na malo u Srbiji, u poslednjem kvartalu prošle godine, počeo je da raste i to po stopi od skoro jednog procenta mesečno. Ipak, posle decembarskog povećanog trošenja na poklone i zbog praznika i plaćanja zaostalih računa dolazi "posni" januar. Tada je promet tradicionalno manji. Trgovina u Srbiji kao da ima zakonitosti. Nekako u decembru imamo tradicionalno najveća plaćanja, zatim dolazi januar, koji često nazivamo i najduži mesec. Ipak, sa stanovišta naplate poreskih prihoda, od januara je još gori februar. Prema podacima za poslednjih nekoliko godina, ispostavilo se da su isplate za zarade u decembru veće nego u novembru i do 18 odsto, ali su zato zarade u januaru manje nego u decembru čak i do 25 odsto.

Tanak januarski budžetPosle decembarskog povećanog trošenja na poklone zbog praznika i plaćanja zaostalih računa dolazi "posni" januar. Tada je promet tradicionalno manji.

Promet na malo u Srbiji, u poslednjem kvartalu prošle godine, počeo je da raste i to po stopi od skoro jednog procenta mesečno. Ipak, posle decembarskog povećanog trošenja na poklone i zbog praznika i plaćanja zaostalih računa dolazi "posni" januar. Tada je promet tradicionalno manji.

Trgovina u Srbiji kao da ima zakonitosti. Nekako u decembru imamo tradicionalno najveća plaćanja, zatim dolazi januar, koji često nazivamo i najduži mesec.

Ipak, sa stanovišta naplate poreskih prihoda, od januara je još gori februar.

Andrija Jovičić iz "Privrednog savetnika" kaže da se prema podacima za poslednjih nekoliko godina, ispostavilo da su isplate za zarade u decembru veće nego u novembru i do 18 odsto, ali su zato zarade u januaru manje nego u decembru čak i do 25 odsto.

"Zbog toga su i prihodi budžeta tradiconalno manji u januaru nego u drugim mesecima, iako, kad se radi o prometu, se PDV plaća do 10. januara, za promet koji je bio u decembru", rekao je Andrija Jovičić.

Prosečna neto plata u Srbiji u novembru bila je 35.000 dinara, što je posle Makedonije najniža plata u regionu.

Ove godine očekuje se odmrzavanje plata, ali kreće i trka sa inflacijom koja često pobeđuje realni rast zarada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik